מאת ד”ר גיא בכור
הרבה כבר נכתב בספרות הפילוסופים מהי “האמת”, אותה אמת-מידה הפכפכה וקשה להשגה, ולצורך המאמר הזה חזרתי שוב אל אריסטו ואל שפינוזה.
אך לענייננו אני מוצא שדווקא מילון אוקספורד מגדיר את האמת הגדרה פשוטה ועניינית: “האמת היא דיוק או יושר או נאמנות של מהות או איכות מסויימת”. דיוק, יושר או נאמנות. כמה פשוט וכמה יפה.
אם תורשה לי עצה אחת קטנה לרמטכ”ל הנכנס, גבי אשכנזי: דרוש את האמת מכל פיקודיך. קבע את האמת כנורמה היחידה המותרת בצה”ל, שכן, צה”ל שלנו חלה בכמה מחלות קשות, והחמורה שבהם עלולה להיות אי אמירת האמת. היא אם כל חטא. כמי ששירת בצה”ל, כמי שמכיר את צה”ל, כמי שנפגש עם חיילים, וכמי שמקבל מאות סטודנטים בשעה שרובם ככולם בוגרי המערכת הצבאית, ניתן לאמר בצער שהאמת אינה עוד נר לרגלי חלק מן המפקדים והלוחמים. דיווחים על תרגילים, סיכומי מבצעים או דו”חות ביצוע נצבעים לעיתים בצבעים אופטימיים, הצלחות חלקיות מתוארות בהצלחות, דווח על מלאי אינו מדוייק, דווח על שעות אינו מדויק, דו”חות ביקורת נחתמים לא אחת באי דיוק, וכך הלאה. לעיתים קרובות אין הקפדה על פרטים, ואלוהים נמצא בפרטים, כזכור. גם השטן. למרבית הצער זו הפכה להיות הנורמה.
בניגוד לחברה עסקית שבה תרבות של טיוח ואי דיוק עשויה שלא להיחשף לעולם, מבחנו של צבא הוא בשעת מלחמה, ואז יוצאת האמת, כן האמת, לאור. היא יצאה ב 1967 כאשר צבאות ערב חיו בתרבות של שקר והונאה עצמיים, והיא יצאה, אבוי, לפני כחצי שנה, כאשר צה”ל הפגין ביצועים מכמירי לב, ולא הביא את קצה קצהו לידי מימוש. לפתע נפערו החוליות החלשות, אי הדיוקים, ההגזמות, הדיווחים על הצלחות שלא היו, והטיוח חגג.
מה הבעיה בטיוח, באי דיוק או באמירת חצי אמת?
ישנם מפקדים שמעדיפים לשפץ את דו”חות המבצעים שלהם, או את דו”חות המודיעין שלהם כדי להרשים את הממונים עליהם, אך התוצאה הרת אסון. שרשרת הפיקוד בנוייה על דיוק, יושר ונאמנות. די בחוליה אחת בשרשרת הפיקוד שאינה מדייקת, והתוצאה מוטיית. הפקודה שתינתן מלמעלה תבוצע באופן שונה מן הכוונה. לא רק זאת, נוצרת תחושה שהכל תקין, ואין מה לשפר. כך גם לא מתקנים את הדרוש תיקון. הלא זו אחת הבעיות הקשות ביותר של החברות החיות סביבנו.
אדוני הרמטכ”ל החדש: דרוש מן הצבא ומעצמך את האמת: דיוק, יושר ונאמנות. גם אם האמת כואבת, ואין היא משביעת רצון, לעולם היא תהיה טובה מן השקר. תוצאה לא טובה היום היא תוצאה טובה מאוד מחר, שנן זאת לכל מפקד וחייל. אם תעשה כן, לא רק ביצועי הצבא יזנקו, אלא שיש לנו סיכוי לקבל אזרחים טובים יותר לאחר סיום שירותם, שכן נורמות שנלמדות בצבא עוברות לאחר מכן אל החיים האזרחיים לרע, ועכשיו נקווה גם – לטוב.