האם ירידת מחירי הנפט, שאותה אנו מרגישים היטב בתחנות הדלק, קשורה לאחמדינג’אד? או לייתר דיוק מכוונת נגד אחמדינג’אד? יש לי יסוד להניח שכן, וכי אין היא אקראית כמו שמציירים אותה.
למרות הכחשות של הסעודים, אני מעריך שהושגה הסכמה חשאית בין האמריקנים, שר ההגנה רובט גייטס ושרת החוץ קונדוליזה רייס, שנפגשו בימים האחרונים כל אחד מהם בנפרד, עם המלך הסעודי עבדאללה בן עבד אלעזיז. בניגוד לקודמיו, לעבדאללה יש העדפה למדיניות סעודית אקטיבית, שיכולה לבוא קודם כל בהורדת מחירי הנפט. סעודיה מאותתת באחרונה כי תהיה מוכנה לסייע ולקדם מדיניות אמריקנית ועולמית אנטי איראנית, כל זאת בשל חששה מהתפשטות השיעים, המאיימת גם עליה, מההתחמשות האיראנית הגדולה, ומהאפשרות של נשק גרעיני איראני, שיאיים על שדות הנפט הסעודיים, ובעצם על עתודות הנפט של העולם.
יש מקום להעריך כי בשבועות האחרונים הגבירו הסעודים מאוד את תפוקת שאיבת הנפט שלהם, וכתוצאה מכך צנחו מחירי הנפט בכ- 15% מאז תחילת השנה. סעודיה היא יצרנית הנפט הגדולה והחשובה בעולם. אין לה בעיה להגביר את השאיבה, ובכך להוריד עוד ועוד את מחירי הנפט. הכוונה היא לפגוע בצורה כזו בכלכלה האיראנית הנזקקת מאוד ליורודולרים (האיראנים עברו באחרונה לשימוש ביורו במקום בדולר). זו דרכה של סעודיה להדק את החנק הכלכלי על השכנה השיעית המאיימת. גם כך שקועים האיראנים בצרות כלכליות קשות.
“הסעודים מודאגים מאוד מהמצב באיזור ובמיוחד מהאיראנים” אמרו בימים האחרונים מקורות אמריקנים שנלוו לשר ההגנה גייטס בביקורו בריאד. בפגישה שלו עם עבדאללה השתתף גם האמיר מקרן בו עבד אלעזיז, שהוא ראש המוחאבראת, המודיעין הסעודי.
נראה כי גם בנושא עיראק הושגה הסכמה חשאית, כמובן כדי לבלום את איראן. לפי המפורסם באופן חלקי בתקשורת הערבית, ארצות הברית תחזיר את עיראק להיות סכר לבלימת ההתפשטות האיראנית, ובתמורה תממן ותסייע סעודיה מבחוץ לממשלת נורי אלמאלכי ראש ממשלת עיראק. סעודיה יכולה לעשות הרבה למען העיראקים, קודם כל בייצוב הכלכלה העיראקית המקרטעת. הסעודים יכולים גם להעניק לגיטימציה לממשלה העיראקית, ולצורך כך הם ביקשו לארח את ועידת ראשי מדינות ערב הקרובה, שתתכנס בקרוב בסעודיה. הסעודים כבר עובדים על הפיסגה ועל יוקרתה.
זו למעשה הברית הסונית, שאותה מבינים האמריקנים סוף סוף, יש לכונן.
בנוסף נראה שהתהדק שיתוף הפעולה המודיעיני בין ארצות הברית למשטרים במפרץ הפרסי, ועובדה שהאמריקנים החלו לחשוף ולבלום פעילויות איראניות בתוך עיראק. מסיבה זו נעצרו ששה איראנים שפעלו בתוך הנציגות הדיפלומטית של איראן בעיר ארביל שבצפון עיראק. לטענת האמריקנים מדובר בפעילים, לא דיפלומטים, הקשורים ל”משמרות המהפכה” באיראן, זרועו של הנשיא אחמדינג’אד.
נציין כאן כי היחסים בין ארצות הברית לבין מדינות המפרץ החלו להתחמם מחדש לאחר שארצות הברית הבהירה שהיא נוטשת לפי שעה את חזון הדמוקרטיה, וכי היא חוזרת לעבוד עם בנות הברית שלה מן העבר, ובראשן המלך הסעודי עבדאללה, אולי המנהיג הערבי החשוב ביותר כיום.