מאת ד”ר גיא בכור
למרות שהאיזור הזה חווה רעידת אדמה אדירה רק 17 שנים קודם לכן, ואף היו תזוזות קלות של האדמה כמה ימים לפני כן, ההתפרצות תפסה את תושבי הערים פומפיי, הרקולנאום ועוד כמה ישובים בתדהמה מוחלטת. הם היו בטוחים שהר הגעש וזוב נכחד לגמרי, ובכל זאת הוא התפוצץ קצת אחרי הצהרים של 24 באוגוסט שנת 79.
סילון זוהר של אש באורך 30 קילומטרים, מלווה בלבה, עשן, סלעים ואפר זינק מלוע הר הגעש אל השמים, ואז הוא החל לצנוח על העיר פומפיי כמו גשם, מה שיצר שכבת אבן ספוגית בגובה שלושה מטרים. כל מה שהיה שם נקבר.
חוקר הטבע פליניוס הזקן, מפקד הצי הרומי במיסנום הקרובה, ארגן מבצע הצלה, אך התעקש להתקרב אל האיזור המוכה, ואז מצא בעצמו את מותו למחרת היום. הגזים הרעילים שנפלטו מהר הגעש הכריעו אותו.
בן דודו, פליניוס הצעיר, זוכר את רגע ההתפוצצות: “זה הזכיר לי עץ אורן דמוי מטריה. הסילון נורה ראשון אל השמים בצורה של גזע עץ, ואז הוא התפרס אל הצדדים כמו ענפים. לפעמים זה נראה בהיר ולפעמים כהה, ספוג באדמה ובאדים”.
ואכן, גם ענן של גזים רעילים חמים ירד מן ההר ובלע כל מה שניצב בדרכו. פומפיי והרקולנאום נקברו לדורות. האסון היה גדול מידי אפילו עבור האימפריה הרומית שלא עשתה דבר, להוציא כמה ניסיונות הצלה (שכנראה היו ניסיונות ביזה). כעשרים אלף איש מתו בתוך יומיים, רובם משאיפת הגזים הרעילים.
שרידי פומפיי התגלו רק בשנת 1748, והעבודה הארכיאולוגית בעיר נמשכת עד היום. באמצע המאה ה- 19 התגלו גם שרידים אנושיים לדרמה המחרידה: התברר שהלבה עטפה את האנשים המסכנים, וכך נוצרו יציקות גבס חלולות שלהם, שהנציחו (בצורה מטרידה) את התושבים בעוויתות רגעיהם האחרונים. “הם הצמידו כריות להגן על ראשיהם כאילו ביקשו להגן על עצמם מהסלעים הניטחים עליהם מן השמים”, סיכם בצער פליניוס הצעיר.
1 רעידות האדמה הקלות עוד לפני היום האחרון: כבר במאמר ג’יפלאנט לחברי מועדון הפריים מלפני שנה (12.12.13) הבנו שהתפרצות הוולקנו הזו מתקרבת, ואת המאמר ההוא פרסמנו, בנוסח חדש, לאחרונה.
בשנת 2008 שיא של 147$ לחבית נפט, וכיום, במחיר של 57.8 דולר לחבית העולם השתנה.
כוח ההשפעה העצום של מדינות הפטרודולרים – מתקרב לסיומו. זה ייקח עוד כמה שנים עד שגם במערב יבינו זאת היטב, אך האופק ברור. הסיבה: אין עוד בעיה של אנרגיה בעולם, משום שטכנולוגיית פצלי הנפט והשמן הפכה את ארצות הברית ליצרנית הנפט הגדולה בעולם. זה כבר קרה בראשית שנת 2014. הביטו בגרף שהכנו עבורכם, ותבינו מה ארע בשנים האחרונות. לזה יש להוסיף את ההאטה במזרח אסיה ובאירופה, וקיבלנו את המחירים האלה, שעוד יירדו. האמריקנים כבר מרגישים את זה בתחנות הדלק: ביוני שילמו 3.73$ לגלון, והיום 2.5$. אנחנו נרגיש את זה גם כן, כבר בשבועות הקרובים.
הטקסנים מחסלים את השייח’ים, במליוני חביות ליום. נתונים: סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA)
איש במדינות המפרץ לא חזה את ההתפרצות, שכמו התפרצות הוזוב, היא עוד תהרוס את כולן.
הרע מכל עוד לפניהן. כמה שפכו ובזבזו כספים על ערוצי טלוויזיה, על שוחד לחשובים במערב, קניות ראוותניות, בזבוזים וגניבות, מעכשיו הכל משתנה, וזה לא פחות מחורבן מבחינתן. הדברים יילכו ויתבררו כבר בחודשים הקרובים. זוהי כמעט התפתחות שמימית: לאחר ש”האביב הערבי” חיסל את מדינות ערב סביבנו, והעלים אותן לדורות, בא עכשיו “אביב הנפט” לחסל גם את אלה שעוד נשארו.
“אפקט פרח הצבעוני”, אותו ראינו בפרקיו הקודמים, צפוי להתגבר, משום שלראשונה זה מאה שנים אנחנו נמצאים בעידן החדשנות, ולא עוד בעידן האנרגיה, ובעידן החדש הזה מדינות ערב פשוט נמחקות לחלוטין, בעוד ישראל מזנקת.
זו הסיבה שמדינות כמו הודו, סין, קוריאה ואחרות, שנזהרו לא להתקרב אלינו כל השנים, בגלל האנרגיה הערבית, ממהרות כיום לעבר ישראל. החדשנות שלנו היא סם החיים מבחינתן.
זהו כבר היום שאחרי פומפיי.
2 המוכה ביותר צפויה להיות איראן, שנכנסה לסחרור של פאניקה, לא פחות. מי שכבר השתולל נגד
מצבה החדש של המדינה הוא הנשיא שכבר לא מחייך, משום מה, חסן רוחאני. הוא כינה את המחירים החדשים של הנפט “בגידה” ו”מזימה נגד המוסלמים”. “איראן ועמי האיזור לא ישכחו חתרנות כזו”, הזהיר השבוע, “זו לא פחות מבגידה”. ומי הוא הבוגד בעיניו? סעודיה, כמובן, אך הוא אינו מבין שגם סעודיה נבגדה. סיכויי מלחמה בין איראן לסעודיה עולים עכשיו, כששתי המדינות מאוימות זו בידי העדה הנגדית של זו.
ממשלת איראן הגישה לפרלמנט ב- 7 בדצמבר את התקציב השנתי החדש שלה, בסך 293 מליארד דולר. התקציב מבוסס כמעט כולו על מכירות נפט, והוא מבוסס על מחיר חבית של 72 דולר. זה המחיר הזול שבו
משתחלת איראן לסין ולהודו, כחריג בסנקציות המוטלות עליה. אך המחיר לחבית הוא כבר 57 דולר, ולכן זהו תקציב לא מציאותי. איראן מייצאת 1.2-1.5 מליון חביות נפט ליום. אז ממה היא תחיה? המחירים עוד צפויים לרדת ל- 50 דולרים ול- 40 דולרים לחבית.
גם סנקציות וגם מחירי נפט קורסים, המדינה תצטרך לבטל סובסידיות, להטיל עוד מיסים, ולכן היא צפויה לזעזועים חברתיים, עדתיים ופוליטיים כבדים. מבחינת המשטר זהו אסון קיומי. כלכלנים חישבו שאם
מחיר הנפט יעמוד על 60 דולר, תהיה איראן חייבת לקצץ כחמישית מההוצאות שלה. ולכן, גם אם יוסרו הסנקציות, איראן בצרות קיומיות.
ומה עם הגרורות שלה באיזור? חיזבאללה, חמאס, הג’יהאד האסלאמי, השיעים בעיראק? למי יהיה
עכשיו כסף בשבילם. גם כך איראן בצרות צרורות, אז עכשיו? זה אומר שעם הזמן השפעתה של איראן באיזור תלך ותרד, וכך גם השפעת השיעים.
3 לא רק אצל השיעים:
סעודיה, קופת החיסכון של העולם הערבי נכנסת לסחרור מסוכן, כאשר 90 אחוזים מן ההכנסה שלה מגיעים מן הנפט. פחות מ- 84 דולר לחבית, זה אומר שסעודיה בגרעון.
איך סעודיה מנעה את האביב הערבי בשטחה עד היום? היא שיחדה את המתנגדים. מאז שנת 2012 הוציא המשטר של בית סעוד 250 מליארד דולר בשנה על הוצאות רווחה ושוחד מתנגדים. הוא הטביע את המתנגדים בכסף, ניפח את הסקטור הפרטי עם 15% הוצאות ממשלתיות שהועברו לפרויקטים של המגזר הפרטי, ושילם משכורות ל- 2 מליון מועסקים, העיקר שישמרו על השקט. סעודיה יצרה 60,000
מקומות עבודה במערכת הביטחון גם כדי לחזק את המשטר וגם כדי לשחד צעירים בעלי פוטנציאל בעייתי. בזכות מחירי נפט של 100-120 דולר לחבית הפכה סעודיה בשנים האחרונות לקניין הנשק הרביעי בעולם לאחר ארצות הברית, סין ורוסיה, עם 67 מליארד דולר בשנת 2013.
כל זה נעשה בהנחה שמחיר חבית נפט הוא מעל 100 דולר, וזה כבר נחלת העבר.
למה סעודיה לא מפחיתה את התפוקה, וגורמת לעליית מחירים? משום שהמצב השתנה, ואם תפחית, ייכנסו מוכרים חדשים. קנדה, מקסיקו, ברזיל, קניה, אוגנדה, ישראל הקטנה (החל מ- 2017 וקצת כבר מהיום) ועוד ועוד. אופ”ק התרסק כקרטל, שעשק את העולם ארבעה עשורים.
ארצות הברית, שכמעט מספקת את כל האנרגיה של עצמה, תחל למכור בשנה הבאה, ועוד שנתיים שלוש תתחרה בסעודיה כיצואן ענק (כיום אסור לאמריקנים לייצא נפט בשל חקיקה משנות השבעים, אך זה יתוקן בקרוב). לארצות הברית יהיה אינטרס להחליש את סעודיה.
המלך עבדאללה בן מעל 90, אין סדר ירושה, האיום השיעי במדינה מתגבר, ואם אין נפט, זה אסון. המשקיעים כבר מתחילים לעזוב את המדינה, ומאז חודש ספטמבר נפלה בורסת סעודיה ב- 25% (ודובאי ב- 31%). בדובאי, גרורתה הזעירה של סעודיה, צללה הבורסה ב 7% ביום אחד, 11 בדצמבר. הבלון כבר מתחיל לצאת מן ההתנפחות הזו. מאז חודש אוקטובר נמחקו 150 מליארד דולרים בבורסות של המפרץ הפרסי. השליטים ניפחו את הבורסות בקניית מניות מקומיות באמצעות הלוואות, אך עכשיו המניות צנחו פחות ממחיר ההלוואה.
כיום, וזהו משפט היסטורי, ארצות הברית אינה צריכה עוד את הנפט הסעודי. אז בשביל מה היא צריכה להישאר בכלל במפרץ?
4 בית א-ת’אני בקטר הזעירה הבין כבר לפני שנים (בניגוד לסעודיה) שהוא צריך לגוון את מקור
ההכנסות שלו, ואכן, הוא פתח סוג של תעשיית תיירות, הרבה עסקי חברות תעופה ופיננסים. אבל מי יטרח לבוא לקטר אם אין רלבנטיות לאנרגיה? הרי היא “קונה” היום את התיירים במחירים זולים ובפיתויים כלכליים. אך אם אין הכנסות אנרגיה, אז מה?
משפחת א-ת’אני, שקטר שייכת לה, הכינה קרן של 100 מליארד דולר, אותה היא מבזבזת ברכישות מוטרפות באירופה, בעיקר בבריטניה, של עסקים, נדל”ן ועוד, אך אילו עסקים אירופיים, לא קטריים, וברגע
שיתברר שאין לקטר כל כך הרבה כסף כמו שחשבו, זה יתחיל לצנוח. האנגלים כבר יאשימו אותם בטרור, או משהו, וילאימו בחזרה את הנכסים, כמו שעשו עם איראן.
קטר משמנת כל מה שזז, מארגוני ספורט, פוליטיקאים (פורסם שקטר מימנה את סכומי הסכם הגירושין
של הנשיא לשעבר ניקולא סרקוזי. היא ממנת את נסיעות מזכ”ל האו”ם בעולם, היא שילמה לאל גור חצי מליארד דולר על ערוץ טלוויזיה נידח, היא משלמת לפוליטיקאים, לעיתונאים ועוד. מרטין אינדיק, “המתווך” מטעם ארצות הברית עם הסונים הגרים בישראל, קיבל גם הוא, לפי ה”ניו יורק טיימס”, צ’ק קטרי, למכון המחקר שבו הוא עובד, כמובן).
השקעות חסרות היגיון כלכלי במדינה, בעיקר אלג’זירה בערבית, באנגלית ואלג’זירה אמריקה. אך בחודשים
הקרובים נגלה שגם לקטר תתייבש באר המשאלות. קטר, ולא רק היא, מזינה את תעשיית ההסתה נגד ישראל, ולכן יש חשיבות למכה הכלכלית שתספוג.
זה עלול לעורר סכנות של הפיכה צבאית נגד משפחת השלטון המושחתת, שגנבה את הכסף לעצמה, או איומים של אסלאם קיצוני כמו דאעש. ממצב נפלא למצב מדאיג. מי ידע שהר וזוב יתפרץ?
כל האמור לעיל אומר פחות כסף לתעשיית הנשק העולמית, אך אנחנו פחות נינזק, שכן ממילא מדינות ערב סגורות בפנינו.
“אתם מרגישים את זה? אנו חיים בצל של כוח גדול יותר”. מתוך הסרט “פומפיי” (2014). היום שאחרי הנפט הערבי כבר כאן.
5 שינויים דרמטיים צפויים גם בוונצואלה: הוגו צ’אבס קנה את מרבית מדינות דרום אמריקה בזכות הנפט שהיה לו, אבל זה נגמר. הסוציאליזם המטורלל שלו החזיק מעמד רק כאשר חבית נפט היתה מעל 100 דולר, במדינה שבה 95% מהכנסות היצוא הם מנפט, 25% מכלל התוצר. המדינה של היורש הלא-פחות פנאטי, ניקולס מדורו, תקרוס: 60% אינפלציה, מוצרי יסוד שנעלמים, ומיסים שאין ברירה אלא להעלות. זה אומר שהמדינה הזו, שחברה לאיראן ולחיזבאללה, נמצאת על הקרשים. גם אם יעלה ראש מדינה חדש, במחיר כזה של נפט, המדינה הזו מחוסלת.
צ’אבס ניתק את היחסים של ונצואלה עם ישראל, והסית נגדה את מדינות דרום אמריקה. הקהילה היהודית של ונצואלה נוטשת במהירות, וחבל שרובה מהגר לארצות הברית, ולא עולה לארץ. זהו מחדל שלנו.
כצפוי מדורו מאשים את ארצות הברית בהצפת נפט, כאילו שארצו לא נהנתה בעבר מהנפט שלה. אין השקעות, אליטה בורחת, זה רק יהיה עוד יותר רע.
6 רוסיה, גם היא מדינת ענק של טריק אחד, הנפט, בנפילה חופשית, וכמו איראן, גם סנקציות וגם מחיר חבית נופל. הרובל צנח (אם כי זה גם עושה טוב למדינה מזוויות אחרות), אך מוצרי מותרות ואפילו מוצרים בסיסיים כבר מתחילים להיעלם מהשווקים. התושבים חוזרים לאגור מזון, כמו בימי הקומוניזם, והתורים מתארכים. ברוסיה נחתכים 130-140 מליארדי דולר בשנה בשל הסנקציות ובשל הנפט היורד, כ- 7% בשנה, לדברי שר האוצר אנטון סילואנוב. הבעיה האירופית היא שעם רוסיה, גם היא נופלת.
זה מעמיד את פוטין במצב הולך ורע, מה שאומר שסכנת מלחמה נוספת באירופה מתגברת. העלייה מרוסיה מזנקת בחודשים האחרונים, ועוד תתגבר.
7 אם סעודיה מצטננת, מצרים גוססת. מדינה זו עם אוכלוסיה של 85 מליון חסרה מקורות הכנסה
של ממש. התיירות מתאוששת, אבל קצת, האנרגיה העצמית נגמרה, ותעלת סואץ, אפילו אחרי ההרחבה, היא לא מקור הכנסה אדיר (כיום 5 מליארד, לאחר ההרחבה מקווים להכנסה כפולה). מצרים חייה כיום מתרומות של הסעודים, כ- 10 מליארד דולר בשנה, רק משום שהיא נגד “האחים המוסלמים”. זה לכשעצמו
שווה לסעודיה. אך אם ריאד עצמה בקריסה כלכלית, היא קודם כל תקצץ את הסיוע הזר. אז איך המצרים יחיו? בנוסף, מצרים חייבת את הגז הישראלי שהוא קרוב ולכן זול-יחסית, ובקרוב נראה עוד עסקאות גז גדולות שלנו עם מצרים, כמו שגם ירדן חותמת.
סעודיה מממנת עיסקות נשק אדירות של מצרים עם רוסיה, ושל לבנון עם צרפת, ושוב, המימון הזה יקוצץ, עוד נזקים עקיפים למדינות יצרניות הנשק האלה, וכמובן, חוסר יציבות בטחונית.
אם הכלכלה המיפרצית בירידה, גם טורקיה תשלם מחירים קשים, שכן עיקר הפוזה של ארדואן נגד ישראל זה כדי לקנות אל ליבן של מדינות הנפט העשירות. אבל הן יהיו פחות עשירות עכשיו.
8 עיראק, שחיה רק מהנפט שלה, גם היא בצרות צרורות. זה אומר שמלחמת האזרחים תוסיף ותחריף,
ככל שלמשטר השיעי יצנחו ההכנסות מן הנפט. גם כך הוא הגיע עכשיו להסכם עם הכורדים
בצפון לחלוקה של הכנסות הנפט, אך הערך נחתך ב- 41%. משמעות הדבר שעיראק תתקשה לממן
את הצבא הגדול, המושחת והמפונק שהקימו לה האמריקנים, וזה אומר עוד תסיסה עדתית, ועוצמה נוספת לדאעש. ארגון זה חי גם הוא מנפט, אך הצרכים שלו אינם גדולים, שכן עומדים לרשותו עשרות אלפי מתנדבים. האמריקנים מעריכים שכיום לוחמים בשורות דאעש כמאה אלף לוחמים.
אש גוברת בעיראק ובסוריה משמעה התקרבות הר הגעש גם לירדן.
9 תעשיית הגז הימי החדשה שלנו מתקשה לעמוד על רגליה, כיוון שהבירוקרטיה, הרגולציה הפראית
והפופוליזם של פוליטיקאים “חברתיים” חונקים אותה. שימו לב שמדורי ה”אנרגיה” באתרים הכלכליים נעלמו. אין הרבה חדשות בתחום, וזה רע. מובן שהיינו צריכים לזרז את מכירות מאגר “לוויתן”, שכן המחירים יורדים, אך הפופוליזם ובג”ץ הביאו לדחיית מכירה לעולם עד 2017. חבל. עדיין יש במים שלנו מאגרי גז גדולים, וחייבים להמשיך ולחפש. כמה הפכפך הוא הגורל, האנרגיה במפרץ הפרסי יורדת, ובישראל עולה. גם בנורווגיה העשירה היא יורדת, ובישראל עולה.
בנוסף, אין שום סיבה ממשית לא לאפשר קידוחי ניסיון של פצלי נפט ושמן גם בישראל, שעתודות
פצלי הנפט שלה עומדות על מליארדי חביות. החשש הסביבתי מקידוחי הפצלים מתפוגג בארצות
הברית, והשפע הוא גדול. אין סיבה שגם אנחנו לא נהנה מן החידוש הטכנולוגי הזה.
10 הנפט, “הזהב השחור”, שימש בתפקיד הדבק במקומות המסוכנים בעולם, סוג של שמן למניעת החיכוך העדתי והדתי. אבל הר הגעש התפרץ, והעולם השתנה עכשיו לכמה עשרות שנים. בהעדר שמן
הסיכה הזה, החיכוכים העדתיים והדתיים רק צפויים להתפרץ עוד יותר, בזעזועים אדירים.
“אפקט פרח הצבעוני” צפוי להמשיך ולהכות במרחב הערבי סביבנו, כאשר ערכה של ישראל רק ימשיך ויעלה. עם צניחת ההשפעה הפוליטית הגדולה של הפטרו דולרים, יהיה עוד יותר קשה בעתיד להלחם בו.