מדד האיומים הביטחוניים
יולי 2007
דברי הסבר: המדד הינו מ- 1 עד 10.
1 – האיום הנמוך ביותר, 10 – המקסימלי, לפי הדירוג הכללי הבא:
איום נמוך 1-4
איום בינוני 4-7
איום גבוה 7-10
מאת ד”ר גיא בכור
מצב הביטחון השתפר החודש כמעט בכל הקטגוריות, בעיקר בשל שינויים פנימיים המתרחשים בתוך החברות הערביות והמזרח תיכוניות.
איום פלסטיני, טרור קונוונציונלי, אנתיפאדה – 6.9 (בחודש שעבר 7.2)
במדד חודש יוני לא התרשמתי מכיבוש רצועת עזה על ידי חמאס, ביגוד לפאניקה שאחזה במרבית המומחים, וההיפך, לא העליתי את המדד, בהערכתי כי חמאס ישאף, בודאי בטווח הקצר והבינוני, לייצוב המצב, תוך הוכחה שהוא שולט בשטח. מסיבות של זהירות השארתי את המדד הפלסטיני על כנו, אך החודש מדד האיומים מן הכיוון הפלסטיני אפילו יורד, והוא יעמוד על 6.9, לעומת 7.2 בחודש שעבר.
העולם הפלסטיני מחולק לשתי מדינות עוינות, עם יריבות עצומה ביניהן, וכך גם “הבעייה הפלסטינית”. סוגיית המעבר הבטוח ירדה מן הפרק, איש כבר אינו מדבר על מדינה פלסטינית, כאשר התוצאות ניכרות ברצועת עזה. גדר ההפרדה מוכיחה את עצמה. רצועת עזה נובלת בחנק כלכלי שלא יאומן, ולחמאס אין משאבים או יכולת לפנות כרגע לעימות מול ישראל. הלגיטימציה שלו מונחת על הכף: פנימה, כלפי התושבים בעזה, המצפים ממנו לייצב את המצב, והחוצה, כלפי אבו מאזן, כדי לצייר את עצמם כיציבים וכאחראים.
ירי הקסאמים נמשך, אך בתדירות נמוכה. הירי נובע עכשיו בעיקר מן הרצון החמאסי או האחר להראות שהם עדיין קיימים בשטח ברמה של “התנגדות”, אך הם מתקשים להוציא לפועל ירי רצוף.
טרור קונוונציונלי אפשרי, אך פעולות הסיכול של צה”ל כה מוצלחות ביו”ש, שהמערך הטרוריסטי הפלסטיני מתקשה שם לתפקד, והוא עסוק בעיקר בהגנה על עצמו. ניכרת כוונה של שר הביטחון החדש לשעתק את המודל הזה גם לרצועת עזה, והזמן יוכיח אם הטקטיקה הזו תעבוד גם שם. לא נראית כוונה ישראלית לבצע פעולה צבאית יבשתית גדולה בעזה, בנתונים הקיימים אין גם צורך.
סיכויים לאנתיפאדה חדשה אינם נראים באופק, כאשר החברה הפלסטינית שקעה כבר לעוני מרוד, אפטיה מוחלטת ואפילו חוסר עניין במתרחש. אנתיפאדות פורצות, זאת כבר למדנו, רק כאשר המצב הכלכלי אצל הפלסטינים הוא תקין.
חיזבאללה, מגה טרור, אלקאעדה 6.0 (בחודש שעבר 6.4)
גם כאן חלה החודש ירידה במידת האיום, לאחר שבחודש הקודם השארתי זאת ללא שינוי, על 6.4. לחיזבאללה קורים שני תהליכים שליליים: הראשון, אין לו עוד קשר יבשתי ישיר עם ישראל, לאחר שהאו”ם חוצץ ביעילות בינו לבין ישראל. אפשרויות של מחטף, ירי, וכך הלאה, קשות מאוד מבחינתו. אין לו נגיעה ישירה אל הסכסוך, והדבר יוצר לו קושי קיומי, שכן הוא חי מן הסכסוך. זו אחת הסיבות שכתבתי במהלך החודש, כי הסיכוי שישחרר את שני החטופים שלנו קטן, שכן הם מבחינתו הקשר הישיר האחרון שנותר לו עם הסכסוך. הם נכס עצום מבחינתו. התהליך השני, חיזבאללה מתקשה להשתקם שנה לאחר המלחמה, ותעיד על כך אווירת הנכאים בארגון. מי שציפה לחגיגות אופוריה ביום השנה הופתע לראות שאין זה כך. השיקום האזרחי מתבושש, ויש גל האשמות בלבנון, גם של שיעים, על הנזק שגרם להם חיזבאללה. השיקום הצבאי התרחש, אך הוא נבלם על ידי פעילות נחושה של צבא לבנון ושל יוניפי”ל בדרום לבנון.
מגה טרור יתכן מכיוון אלקאעדה, ההולך ונבנה ברצועת עזה, אך באופן פרדוקסלי, יש מי שנלחם עכשיו באלקאעדה–עזה וזהו דווקא חמאס, הרואה באלקאעדה איום קיומי עליו.
סוריה ואיראן 6 (לעומת 6.5 בחודש שעבר)
גם כאן חלה ירידה משמעותית בהיקף האיום לעומת חודש יוני, בניגוד למה שסוברים. יצירת הרתעה אפקטיבית של צה”ל מול סוריה והצבא הסורי ברמת הגולן, בסדרת תרגילי מלחמה רחבי היקף, כל אלה הבהירו לסורים שליקוי המאורות של מלחמת לבנון האחרונה לא יחזור כאן. אם היו לסורים רעיונות לתקוף את ישראל, אם באופן קונוונציונלי ואם באמצעות טילים, הרי שהם, לדעתי, דחו אותם. הסכנה לעימות ישראלי-סורי ירדה, אך לא נדחתה, והסורים ממשיכים להתחמש באופן מדאיג, אך האיום נדחה לפי שעה בכמה חדשים.
במצב ההתגרענות של איראן לא חל שינוי, והוא נשאר מדאיג כשהיה, אלא שגם האיראנים מודאגים למצבם. בימים הקרובים צריכה לעבור החלטת סנקציות נוספת במועצת הביטחון, וכבר כתבנו על כך, וזהו מקור לדאגה אמיתית לאיראנים. ארצות הברית במקביל מגבירה את הנוכחות הצבאית שלה במפרץ הפרסי, כאשר נושאת מטוסים גרעינית שלישית נעה לעבר חופי איראן, בנוסף לשתיים שכבר נמצאות שם. רק לציין כי זהו מערך אמריקני גדול יותר אפילו מאז ימי כיבוש עיראק, אז הסתפקו האמריקנים בשתי נושאות מטוסים במפרץ הפרסי.
שני הצדדים, האיראנים והאמריקנים צריכים להחליט לאן פניהם מועדות, ושניהם עדיין לא החליטו. החלטה שלהם מחוייבת המציאות בחודשים הקרובים. לפיכך אני משאיר את המדד בכל הנוגע לאיראן על כנו, ללא שינוי. אך בשל הירידה המשמעותית באיום המיידי הסורי, המדד המשולב של שתי המדינות יורד גם הוא באופן משמעותי.
המדד הכולל של חודש יולי 2007 יורד, ועומד אם כך על 6.15 לעומת 6.5 בחודש שעבר.
מדד חודש יוני 2007