פודקאסטים
ד"ר גיא בכור
Gplanet
Gplanet
התחברות
  • שלום 
    • המינוי
    • עריכת פרופיל
    • תשלומים
    • התנתק
  • ניווט
    • המאמרים הגדולים בסדר כרונולוגי
    • המזרח התיכון
    • פרשנות
    • הקריקטורות של מושיק גולסט
    • פנקס אקטואליה
    • ישראל
    • כלכלה
    • תקשורת
    • מדד האיומים הבטחוניים
לא נמצאו תוצאות
הצג את כל התוצאות
  • צור קשר
יום שבת, 23 בינואר, 2021
י׳ בשבט תשפ״א
התראה למייל
הזמנת הרצאה גיא בכור
Gplanet
    • המינוי
    • עריכת פרופיל
    • תשלומים
    • התנתק
התחברות
משטר ערבי ראשון מופל בידי הרחוב בתוניס? לפנינו עשרה סירפדים מתוקים כלענה

משטר ערבי ראשון מופל בידי הרחוב בתוניס? לפנינו עשרה סירפדים מתוקים כלענה

16/01/2011
שתףצייץבדוא"ל
שלח בוואטסאפ



מאת ד”ר גיא בכור


1. ב- 7 בנובמבר 1987, כחודש לפני האינתיפאדה הראשונה, הקיפו חמישה רופאים את מיטתו של נשיא תוניסיה המופתע, חביב בורגיבה. זה היה נשיא היסטורי, שהפך את ארצו לאחת המדינות הערביות הנאורות, תוך שאסר על ריבוי נשים, על לבישת רעלה לנשים, ועוד. להפתעתו בדקו אותו הרופאים, והכריזו שהוא סנילי, ולכן אינו מסוגל לשלוט עוד. זו היתה ההפיכה הרפואית הראשונה באיזור שלנו, שבוצעה על ידי בן חסותו הצעיר, זיין אלעבדין בן עלי, שהיה ראש הממשלה והאחראי על בטחון הפנים. בכך תפס בן עלי את השלטון במדינה הקטנה והרגועה.


הבעייה היתה שבורגיבה חי עוד שנים ארוכות לאחר ההדחה, כשהוא במעצר בית (הוא נפטר בשנת 2000). בכל שנה, ביום ההפיכה, היו מצלמים את בורגיבה הזקן כשהוא רוכן בפיג’מה מעל מיטתו, כמובן ללא סאונד, שלא יפלוט איזו קללה, והוא מנפנף בטמטום מבויים ממיטת חוליו אל ההמונים, כאילו אומר: אני סנילי, אני לא מבין שום דבר..


כך, בדרך הערמומית הזו, עלה הדיקטאטור הערבי זיין אלעבדין בן עלי לשלטון, מאז ועד שהודח בהפיכה עממית דרמטית בסוף השבוע, תוך שהוא, משפחתו, ומאות מליונים של דולרים, נמלטו לסעודיה. הוא עלה לשלטון בהפיכה תקדימית מסוגה, ואיבד את השלטון בהפיכה תקדימית גם כן.


2. כיצד קרתה ההפיכה הזו, שבעולם הערבי מכנים אותה “מהפכת היסמין”, על שם הפרח הלאומי של תוניס? כיוון שבן עלי לא היה נחוש מספיק. במשך כשבועיים התלבט האם לירות על המפגינים, האם לעצור אותם, האם לשחרר את העצירים, וההתלבטות הזו עלתה לו בשלטונו. הוא פחד ממצלמות הטלוויזיה הערביות והעולמיות שהתקבצו בתוניס הבירה, הוא פחד מדעת הקהל העולמית, והוא הפסיד את הכל. הצבא קלט גם הוא את ההיסוס, והבין שהוא אבוד.


ממשלי איזופוס: ילד אחד, ששיחק בשדה, נדקר על ידי סירפד. הוא רץ הביתה לאמו, והתלונן שבקושי נגע בצמח הדוחה, וכבר זה דקר אותו. “זה קרה רק משום שלא ידעת איך לאחוז בו, ילדי”, אמרה לו אימו. “בפעם הבאה שאתה נתקל בסירפד, תפוס אותו מהר וחזק, ותראה שהוא לא יזיק לך בכלל”.


ברגע שההמונים קלטו שבן עלי מהסס, הם הפסיקו לפחד ממנו או מהצבא שלו. בן עלי גילה חולשה, ובאיזור שלנו חולשה מזמינה התקפה. האיראנים חיסלו את המהומות נגד המשטר בשנת 2009 מייד. הם היו תקיפים ואכזריים, ולכן המשטר שלהם ניצל.


3. מתי אינתיפאדות קורות? ההפיכה התוניסאית היא הוכחה נוספת לכלל, אותו כבר למדנו. התל”ג בתוניס מזנק זה חמש שנים בממוצע מרשים של 4.25 אחוזים לשנה, והוא הכפיל את עצמו בעשור האחרון, והפך את המדינה למודרנית יותר מאי פעם בעברה. הרי בן עלי היה עריץ תמיד, ובכל זאת, האינתיפאדה נגדו פרצה דווקא בשנים שתוניס עלתה על פסים כלכליים ומשפטיים תקינים. לדוגמה: חוק המעמד האישי תוקן בשנים האחרונות בתוניס, והוא התאים את עצמו למציאות המודרנית, כאשר הוא השווה בין מקומו של הגבר למקומה של האישה בפרנסת התא המשפחתי. אבטלה בתוניסיה היתה תמיד, אבל עכשיו, עם העלייה ברמת החיים, היא הפכה למרי.


4. זהו המקרה הראשון הזכור לי בעולם הערבי, שהרחוב מפיל את השליט. לא הפיכה צבאית, לא הפיכה של אליטה, ולא הפיכה באמצעות כוח מעצמתי זר, אלא על ידי הרחוב. זהו מקרה נדיר ביותר, ראשון מסוגו, שייכנס עכשיו להיסטוריה של האיזור, ודווקא במדינה כה שקטה ואוהבת שלום כמו תוניסיה. זהו אות חיים ראשון לכוחה של דעת קהל ערבית, כזו שיש לה כוח, שיש לה סממנים של שליטה. בכך הריבונות נודדת מן השליט אל הציבור הרחב, לראשונה בעולם הערבי.


5. זוהי מהפכת פייסבוק, יוטיוב וויקיליקס באופן מרשים. הקבוצות של פייסבוק היו הגרעין ליציאת ההמונים אל הרחובות, המתאם והמדרבן. כבר לא צריך להקים תאים מחתרתיים כמו פעם, או להעביר קשר באמצעים סודיים. בפייסבוק אפשר להוריד את ההמונים לרחובות בקלות. אחד ממנהיגי האופוזיציה הגולה, מונסף אלמרזוקי שגלה לצרפת, היה מעלה סרטונים ליוטיוב, ואלה היו נצפים בתוניס על ידי המונים.

ולבסוף: וויקליקס. “לה מונד” הצרפתי פרסם בשבועות האחרונים הדלפות של השגרירות האמריקנית בתוניס, שזעזעו את החברה התוניסאית. דווח שם בפירוט כיצד בן עלי הקים משטר הדומה למאפיה, כיצד אשתו, לילה טרבולסי, בני משפחתו ומקורביו הפכו את כספי המדינה לכספם הפרטי, כיצד הבריחו מאות מליוני דולרים אל מחוץ למדינה, כיצד השתלטו על קרקעות וספסרו בהן.
וכפי שאמר כבר הלורד אקטון (1834-1902) “כוח נוטה להשחית, וכוח מוחלט משחית לחלוטין”. בן עלי רצה עוד ועוד, והפך את המדינה, כמו ייתר השליטים הערביים, לקופה הפרטית שלו. גם אחרי שברח, סכומי הכסף שכבר הבריח אל מחוץ למדינה הם כנראה עצומים.




לפני שתמשיכו במאמר, חזקו אותנו בפייסבוק, ולחצו עכשיו “אהבתי/like, אם עוד לא עשיתם זאת. האם תמליצו על דף מועדון קוראי ג’יפלאנט גם לחברים שלכם? תודה. 




6. תגידו, הדמוקרטיה מגיעה לעולם הערבי, אך זה לא בטוח בכלל. נכון שלתוניסיה מורשת חילונית, אך היתה בה גם תנועה אסלאמית חזקה מאוד, בראשות המנהיג הכריזמטי ראשד רנושי. אלא שבן עלי דיכא את התנועות האסלאמיות, רנושי נמלט מן המדינה, ומצא מקלט פוליטי דווקא בלונדון. בן עלי לא רדף אותו שם. והנה, לאחר ההפיכה כבר הודיע רנושי כי בשבוע הבא יחזור לתוניס, כדי לתפוס את הואקום הפוליטי שנוצר. בבחירות חופשיות עלולה המפלגה האסלאמית שלו לנצח. ואז מה בדיוק הרוויח המערב? הוא הדיח את בן עלי כמו את השאה הפרסי, אך מה יקבל במקום, ועוד על סיפה של אירופה? ח’ומייני חדש? איש בתוניסיה עצמה לא יודע עכשיו לאן המדינה הזו צועדת. בן עלי היה ידיד שקט של ישראל. האם המשטר התוניסאי הבא ישמור בכלל את הקשרים עם ישראל?


7. בן עלי הופל דווקא כאשר חרב הדמוקרטיה הוסרה מעל צוארם של המשטרים הערביים. הנשיא הקודם ג’ורג’ בוש הכריח אותם לנקוט צעדי דמוקרטיה, ודווקא עכשיו, כאשר אובמה ויתר להם, הראשון מביניהם נופל. איך קרה הדבר? ההערכה שלי היא שלאחר הסתלקות בוש, חגגו המשטרים הערביים את ניצחונם עם אחוזים מפוברקים מוגזמים מידי. בן עלי עצמו ניצח בנובמבר לפני שנה, כמו תמיד, עם רוב של 90%. (טוב, זו בכל זאת טיפת דמוקרטיזציה. ב- 1994 זכה ברוב של 99%). מובארק לקח עכשיו רוב של 95% בבחירות לפרלמנט, שלא לדבר על בשאר אלאסד, שחגג קדנציה שניה עם רוב צנוע של 97.5%. במילים אחרות, הבעת הניצחון על בוש היתה מוקדמת מידי, אצל המשטרים הערביים, מתריסה ולא בריאה להם. מעניין, גם מובארק וגם בן עלי, ביטלו את ההגבלה לשתי קדנציות שלטון.


8. בעבר היו המשטרים צוברים לגיטימציה באמצעות ההפחדה: האשמת ישראל, או אזהרה מפני אנרכיה או האסלאם הפוליטי. אלא שהיום קשה להמשיך ולהעלות את הטענות הישנות, שבעידן האינטרנט והיידע כבר לא קונים אותן עוד. קצת קשה לדחוק את ישראל לכל דבר, ולהמונים נמאס. ובכל זאת, יתכן והמשטרים צדקו: יש עכשיו אנרכיה ברחובות ערי תוניס, עשרות הרוגים, אסירים שנמלטו מבתי כלא, והאסלאם הפוליטי באמת יכול להשתלט לבסוף על הכל. האם הגזימו המשטרים בהפחדות שלהם, או שציירו תמונת מצב מדוייקת?


9.  משטרו של בן עלי היה משטר ערבי קלאסי: חזק מאוד, מוקף צבא, אך מלאכותי וחסר אחיזה בשטח, כמו משטרו של סדאם, שברגע אחד כאילו לא היה מעולם. מראית עין של שלטון אמיתי, אך לאמיתו של דבר משפחה עריצה השולטת במנותק מן הציבור. ולכן זהו משטר חזק מאוד, אך גם חלש מאוד, כמו המשטר העלווי הסורי. כיון שזהו כוח שאינו יונק את עוצמתו מן הרחוב, מן הדמוקרטיה, מן החברה עצמה, הוא תלוי על בלימה ומיובש. מי שבאמת מכיר את המציאות הערבית מבין שמהשטרים האלה הם זמניים, ובשלב כלשהו יצטרכו ללכת. לפעמים בחיים, מי שמציג את עצמו כחזק ואף מתרברב בכוחו, מסתיר בפנים חולשה גדולה.


10. וזו הבעייה של ייתר המשטרים הערביים ושל איראן: ממובארק ועד למלך סעודיה, ממלך ירדן ועד לקדאפי: אותה שיטה של הפגנות עשרות אלפים לנוכח המצלמות, יכולה לחזור בעוד מדינות. הם הבריחו את הצבא הסורי מלבנון, הם הפילו את בן עלי. הייתי אומר שהמשטרים האלה צריכים להיות כמעט בפאניקה, פן השיטה הזו תגיע גם אליהם. גם אצל הפלסטינים, אני מניח, יהיה מי שיחשוב על השיטה הזו דווקא כלפינו. אך לא בטוח שהשיטה הזו תנדוד הלאה. כאשר העולם הערבי משקיף עכשיו על תוניס מה הוא רואה? אנרכיה ברחובות ואפשרות של עליית האסלאם הרדיקלי לשלטון. האם הוא היה רוצה את זה גם אצלו בבית? כלל וכלל לא, וזה מה שמחזיר את האוויר אל השליטים הערביים המתנשמים בפחד. הם דיקטאטורים ואכזריים, אך בעיני מרבית הציבור הערבי הם בכל זאת, הרע במיעוטו.


 


                                              ** 


הביטו במאמרי “הממתק היומי שלי מישראל“, כיצד הם רק נולדו לפני שלושה שבועות, וכבר הם מתייצבים בחזית ההסברה שלנו בעולם כולו. הם עוד יפילו אמיתות שקריות רבות, שהתקבעו בתקשורת ובדעת הקהל העולמית נגדנו. המאמרים בערבית כבר הגיעו אל המפרץ הפרסי, אל מצרים ואל צפון אפריקה. הם מציגים ישראל אחרת מזו שהתרגלו לראות בתקשורת הערבית. הם בקושי קיימים, וכבר זינקו להילחם עבורנו בארצות הברית, באירופה, בטורקיה, בארצות הדוברות ספרדית, ואיפה, בעצם, לא. 




הם תמימים ו”מתוקים”, יוצאים להילחם עם רוחות הרפאים של העולם. אך אל תטעו. הם מסתירים נחישות עצומה, שיהיה קשה לנצח אותה, והם פונים בעיקר אל הדור החדש, דור פייסבוק, אל העתיד (Musikvergnuegen).
הנה הצבא שלנו:



◄הממתק היומי שלי מישראל – בעברית

◄הממתק היומי שלי מישראל – באנגלית

◄הממתק היומי שלי מישראל – בערבית

◄הממתק היומי שלי מישראל – בטורקית

◄הממתק היומי שלי מישראל – בספרדית

◄הממתק היומי שלי מישראל – ברוסית

◄הממתק היומי שלי מישראל – באיטלקית

◄הממתק היומי שלי מישראל – בסינית

◄הממתק היומי שלי מישראל – בשבדית


חזקו אותם. ככל שתמליצו על דפי הממתק היומי לחברים שלכם בעולם, כך אתם מחזקים את המאמרים, הנלחמים עבורנו בעולם. אין לנו הסברה? אילו מילים גדולות. בקצות האצבעות שלכם יש לכם עכשיו כלי הסברה רב עוצמה, כמוהו לא בנתה ישראל מעולם, כאשר כל מאמר מתורגם לתשע שפות, בידי עשרות מתנדבים נפלאים. פייסבוק מפיל עריצים ומסיכות, אך לחברה פתוחה ומהנה כמו שלנו הוא יכול לעשות הרבה טוב.


חזקו את הדפים. אתם מחזקים בכך את עצמכם.


 


 


◄כדי להנות מן המאמרים המיוחדים של האתר, כדאי להצטרף אל מועדון Gplanet Prime. המינוי הינו לחצי שנה או לשנה. במסגרת המינוי קוראים את כל המאמרים הסגורים שפורסמו עד היום, וממשיכים קדימה לתקופה נוספת.
ניתן להירשם –
כ א ן. 

◄אני מבקש באופן אישי, מכל מי שכבר חבר במועדון Gplanet Prime, והמנוי שלו הסתיים, לחדש אותו. כדי לחדש את המינוי יש להכנס לקטגוריית “לחידוש מנוי קיים לחץ כאן”, או – כ א ן.

◄
אם ברצונכם לשלוח את המאמר הזה לחברים, עושים זאת באמצעות הכפתור “המלץ לחבר”, בדף הזה, למטה.

◄למבקשים לקבל התראות על כל מאמר חדש שעולה ישירות אל המייל האישי, עושים זאת –
כ א ן.

 

image_print
נתחצייץשלח
מאמר קודם

האם צפויה מלחמה? סוד ההישרדות של שושלת סאנג, והחיסולים הצבאיים חוזרים לעזה

המאמר הבא

צרות בממלכת אסד: אבא שלו שחט אותם. עכשיו הם חוזרים, כדי לנקום

המאמר הבא
צרות בממלכת אסד: אבא שלו שחט אותם. עכשיו הם חוזרים, כדי לנקום

צרות בממלכת אסד: אבא שלו שחט אותם. עכשיו הם חוזרים, כדי לנקום

חדשות אחרונות

הקרבות העזים ב”סוריה”, סליחה, במיגזר הערבי בישראל, נמשכים. צפו:

הקרבות העזים ב”סוריה”, סליחה, במיגזר הערבי בישראל, נמשכים. צפו:

23/01/2021
לאור היום: טיל בליסטי שיעי מעל לבירה הסעודית ריאד. מי שיגר?

לאור היום: טיל בליסטי שיעי מעל לבירה הסעודית ריאד. מי שיגר?

23/01/2021
פירות שלום, מתגבר: השקעה של מאות מליוני דולרים מאבו דאבי באנרגיות מתחדשות בישראל. כיצד?

פירות שלום, מתגבר: השקעה של מאות מליוני דולרים מאבו דאבי באנרגיות מתחדשות בישראל. כיצד?

22/01/2021
האגוז, מגדל הפעמונים הסורי, וזמן קריסת האשליות

מה צפינו בחודש בו פרצה מלחמת האזרחים ב”סוריה”, הנכנסת בקרוב לשנתה ה- 11? האם זה התממש?

22/01/2021
דאעש נטל אחריות לפיגוע השוק בבגדאד: מעל 100 הרוגים ופצועים. ומה הדאגה שם?

דאעש נטל אחריות לפיגוע השוק בבגדאד: מעל 100 הרוגים ופצועים. ומה הדאגה שם?

22/01/2021
באיחור של שנים, תחנת הרדיו “הצבאית” השנואה – תיסגר:

באיחור של שנים, תחנת הרדיו “הצבאית” השנואה – תיסגר:

21/01/2021
זוועה: שני מחבלים מתאבדים בלב שוק הומה בבגדאד, עשרות הרוגים ופצועים. צפו:

זוועה: שני מחבלים מתאבדים בלב שוק הומה בבגדאד, עשרות הרוגים ופצועים. צפו:

21/01/2021
“לא רוצים את ביידן” – הלילה בו פרץ המרד הפרוגרסיבי האלים נגד “הדמוקרטים”. צפו בסרטונים המוסתרים:

“לא רוצים את ביידן” – הלילה בו פרץ המרד הפרוגרסיבי האלים נגד “הדמוקרטים”. צפו בסרטונים המוסתרים:

21/01/2021
  • 54.7k Fan

להירשם לניוזלטרים כדי לקבל עדכונים הראשון!

Gplanet

  • תנאי שימוש
  • על האתר

© כל הזכויות שמורות
Gplanet - אתר האקטואליה והפרשנות של ד"ר גיא בכור.
אחסון אתרים: הוסט סנטר - בניית אתרים בוורדפרס

לא נמצאו תוצאות
הצג את כל התוצאות
  • דף הבית
  • החשבון שלי
  • הרשמה
  • קטגוריות
    • המאמרים הגדולים בסדר כרונולוגי
    • המזרח התיכון
    • פרשנות
    • הקריקטורות של מושיק גולסט
    • פנקס אקטואליה
    • ישראל
    • כלכלה
    • תקשורת
    • מדד האיומים הבטחוניים
  • צור קשר
  • התראה למייל

© כל הזכויות שמורות
Gplanet - אתר האקטואליה והפרשנות של ד"ר גיא בכור.
אחסון אתרים: הוסט סנטר - בניית אתרים בוורדפרס

דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס