מה הופצץ? היומון המהימן הסעודי-בריטי “אלחיאת”, מפרסם היום מפי מקורות נאט”ו שבבריסל, כי מטוסי חיל האוויר הישראלי שיגרו ארבעה טילים לעבר יעדים שישראל סבורה שיש בהם “מפעלים מסוימים” להשבחת טילים וליצורם, הפועלים ביחד עם מומחים איראניים וצפון קוריאנים, ביניהם מוסד מחקרים, שמחדש טילים של סוריה ושל חיזבאללה.
לדברי העיתון ישראל הופתעה מעצם הפרסום הסורי, שכן בשתי חדירות ישראליות קודמות, בשנת 2003 ו-2006, לא הגיבו הסורים פומבית, אלא היתה זו ישראל שהדליפה את העניין, לדברי העיתון.
על פי הדווח באלחיאת מטרת הגיחה האווירית לא היתה ליצור הרס גדול או לפתוח במלחמה, אלא להבהיר לסוריה שישראל יודעת על המאמצים שלה לפתח טילים ולהעבירם גם לחיזבאללה שבלבנון, וכי מטוסיה מסוגלים להגיע לכל נקודה בעומק השטח הסורי.
לדברי העיתון הכוונה היתה גם לבחון את מערכות הנ.מ. הרוסיות המתקדמות שקיבלה לאחרונה סוריה, אם כי לדברי המקורות שבעיתון לעבר המטוסים נורתה הפעם אש סורית רגילה, כזו שאינה מסוגלת לפגוע במטוסים מתקדמים כמו 15-F.
עד כאן אלחיאת מהיום. האם ההפצצה הזו קשורה להתגרענות אפשרית של סוריה? את זאת אנו עדיין לא יודעים.
רשת פוקס ניוז דיווחה אתמול מפי מקורות מודיעיניים אמריקניים כי בידי ארצות הברית “הוכחות” שצפון קוריאה מכרה לסוריה בחודש שעבר מתקן גרעיני, וכי טכנאים של מדינה זו מגישים לסורים עזרה.
שלשום דיווח הוושינגטון פוסט כי מידע מודיעיני שאספה ארצות הברית בחצי השנה האחרונה, מצביע על האפשרות שצפון קוריאה משתפת פעולה עם דמשק בהקמת מתקן גרעיני בשטח סוריה.
לפני כן, דיווח הניו יורק טיימס, כי בתקופה האחרונה צילמה ישראל באמצעות טיסות סיור מתקנים בסוריה שככל הנראה צפון קוריאה סיפקה להם חומרים גרעיניים.
מסלול הטיסה: על פי אלחיאת מהיום, המסלול הוא כדלקמן: הים התיכון, חדירה לסוריה דרך מחוז אלכסנדרטה (הטאי) התורכי, צפונית לעיר חאלב
(Aleppo) דרך העיר מנביג’, עד ליעד שנמצא כ-50 ק”מ מערבית לדיר א-זור, בין העיר ראקה לדיר א-זור. דיר א-זור שוכנת בואכה נהר הפרת. ראו מפה סכמאטית, שאינה רחוקה בהרבה מן המפה שהצבנו באתר, מייד לאחר התקרית.
מפה סכימאטית, שהוכנה על פי הדווח באלחיאת (Gplanet)
צפון קוריאה: מרבית הדיווחים קושרים עכשיו את סוריה עם צפון קוריאה, ואפילו בעניין הגרעין. הדבר פוגע עוד יותר בלגיטימציה של סוריה. צפון קוריאה היא כיום המדינה המצורעת ביותר בעולם, ומבחינת סוריה, להיקשר בתודעה הבינלאומית עם מדינה כזו, רק מעיד עד כמה הידרדרה דמשק במעמדה הבינלאומי. אמור לי מי ידידיך, ואומר לך מי אתה. בכך מתנתקת סוריה למעשה מכל מדינות ערב, ומשתפת פעולה עם גורמים הרחוקים מן הקונצנזוס הערבי, כמו צפון קוריאה ואיראן.
סוריה תחת זכוכית מגדלת: אם כתבנו באתר שלנו לפני מספר ימים כי סוריה היתה בדילמה האם לפרסם את דבר חדירת המטוסים לשטחה או לא, שכן אם תפרסם העולם כולו יחקור מה היא מסתירה שם, ובכן, התהליך הזה כבר מתרחש, וסוריה נקלעה למבוכה עצומה. מבוכה זו נוספת למבוכתה הפלילית בעניין רפיק אלחרירי.
ברומא דווח היום תת מזכירת המדינה למניעת התחמשות גרעינית, אנדרו זימל, שסוריה כבר נמצאת ברשימת המעקב הגרעינית של ארצות הברית, וכי טכנאים זרים נמצאים בסוריה, יתכן בעניין הגרעיני. מאוחר יותר הוסיפו מקורביו כי מדובר בטכנאים צפון קוריאנים. זימל גם אמר כי אין להוציא מכלל אפשרות מעורבות של הרשת, שהקים מדען הגרעין הפקיסטני, עבד אלקאדר ח’אן, שכיום מוכנה להציע יידע לכל המרבה במחיר. הוא אמר את הדברים בתשובה לשאלה בנוגע לתקיפה האווירית שיוחסה לישראל מעל שמי סוריה.
אפילו מזכירת המדינה האמריקנית התייחסה בעצמה לעניין, כאשר נשאלה ברשת פוקס ניוז מה דעתה על הידיעות שסוריה בונה מתקן גרעיני. היא השיבה כי ארה”ב מודאגת מהפצת נשק להשמדה המונית: “עלינו לנקוט במדיניות שתמנע מהאנשים המסוכנים בעולם להשיג את הנשק המסוכן ביותר, וזה מה שאנחנו עושים מדי יום”. היא הוסיפה כי ארצות הברית פועלת בעניין עם בנות בריתה: “הנושא נמצא במקום הגבוה ביותר בסדר היום של הנשיא. אנחנו עוקבים אחר הנושא מדי יום, ואנחנו נחושים לבלום אותו”.
אלמלא התקיפה המדוברת מעל סוריה, שהציפה בבת אחת את הנושא הסורי-צבאי-גרעיני לתודעה העולמית, ספק אם כל ההתייחסויות הללו היו נשמעות עכשיו.
מחלקים סוכריות בדמשק – מדיניות חדשה בנוגע לשלום עם סוריה
ניתוח תקרית המטוסים: הפתעות ומצוקה לסוריה, חיזוק ההרתעה לישראל
כיצד השפיעה התקיפה על מדד האיומים הבטחוניים לחודש ספטמבר