מאת ד”ר גיא בכור
ארצות הברית לא ניצלה את ועידת המדינות השכנות לעיראק כדי לפתוח במהלכים דיפלומטיים ישירים מול איראן או סוריה, ולא נראית באופק מדיניות של הפשרה כלפי שתי מדינות אלה. זהו הכיוון המסתמן מועידת בגדאד שנערכה היום בבירה העיראקית, ואשר השתתפו בה, בין הייתר, משלחות רשמיות של ארצות הברית, סוריה, איראן, סעודיה וירדן. ויחד עם זאת, זוהי הפעם הראשונה שבה נציגים רשמיים של ארצות הברית נפגשים עם נציגים רשמיים של איראן מאז המהפכה החומייניסטית בשנת 1979. אמנם משלחת ארצות הברית לא ישבה סמוך למשלחת האיראנית בועידה, אך נמסר כי במפגש מאחורי הקלעים לחצו האמריקנים והאיראנים ידיים.
שגריר ארצות הברית בבגדאד, זלמאי ח’ליל זאד, ציין כי העזרה האמיתית לעיראק היא לעצור את נהירת הטרוריסטים, הלוחמים, והמיליציות המחומשות אל תוך עיראק, ולהפסיק הצהרות עדתיות, ותעמולה מעודדת אלימות.
בכך מתבדות הערכות שהושמעו בימים האחרונים בתקשורת האמריקנית כאילו מדובר בשינוי מדיניות אמריקנית – וחזרה להמלצות שהופיעו בדו”ח המסכם של ועדת בייקר-המילטון לפתרון המצב בעיראק.
לאחר ועידת בגדאד ברורי כי הלחץ האמריקני החזק על איראן ועל סוריה נמשך, דיפלומטית וצבאית, תוך הוקעתן כמדינות המסייעות לטרור בעיראק, ולא נראה כי ישנה כוונה אמריקנית לפתוח בדיפלומטיה שקטה איתן. שלשום, ציינה כבר מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, כי לארה”ב אין כוונה לפתוח בדיאלוג דו-צדדי עם איראן, אלא להתמקד בנושא העיראקי במסגרת הוועידה.
מעניין לציין שהאיראנים בכל זאת העלו היום נושא הקשור לעיראק, אך גם קשור ישירות לאמריקנים, כאשר ביקשו מן האמריקנים לשחרר חמישה דיפלומטים שלהם, העצורים בידי צבא ארצות הברית בעיראק, לאחר שנאשמו כמארגני טרור שיעי בעיראק. לא נמסר מה היתה תגובת ארצות הברית לבקשה.