נחושים להבליט עוצמה שלטונית מחדש, לאחר שהלחץ בנושא הדמוקרטיה ירד מן הגב שלהם מכיוון ארצות הברית, מתחילים שלטונות מצרים לבצע “סדר”, לפי תפיסתם, והכתובת היא כפולה: חוגי האסלאם הפוליטי, ועל כך כתבתי בכתבה קודמת, ובתקשורת הטלוויזיונית הבינערבית. על הכוונת קודם כל ערוץ אלג’זירה.
זה שנים נמצא השלטון במצרים במסלול התנגשות עם ערוץ הטלוויזיה הלוויני אלג’זירה, המשדר מקטר הקטנה, ומשרדי הארגון נסגרו כמה פעמים, והעורכים הראשיים במצרים הוזהרו ונחקרו.
בימים האחרונים, לאור החירות שמרגישים השלטונות, הוחלט להחמיר את היחס לאלג’זירה, ולשם כך נעצרה באופן דרמטי ב- 8 בינואר עורכת וכתבת של הערוץ בשם הווידא טהא, בשעה שעלתה כבר על המטוס שיוציא אותה מקאהיר לקטר. בלשים בלבוש אזרחי עלו למטוס, הורידו אותה, הובילו אותה לחקירות בפרקליטות בטחון המדינה, והחרימו את 50 קלטות הווידאו, המחשב האישי שלה וספרים שנמצאו באחזקתה.
מתברר כי הכתבת טהא העיזה לצלם במצרים תוכנית תחקירים מיוחדת על העינויים המתבצעים על ידי המשטרה וכוחות בטחון הפנים במדינה, נקודה רגישה ביותר מבחינת השלטונות, הנמצאים במאבק מתחדש עם הגורמים האסלאמיים המיליטנטיים במדינה. השלטונות במצרים טענו כי התוכנית היתה אמורה לעסוק בעינויים גם במצרים וגם בעולם הערבי כולו. לטענתם צולמו שם פעילים פוליטיים שטענו כי עונו קשות, ובכך הבאישו את ריחו של המשטר, ושל המדינה כולה.
הכתבת נחקרה בפרקליטות בטחון המדינה, זו הפרקליטות לעבירות הביטחוניות החמורות ביותר במצרים, אם כי הותר לעורכי דין של ערוץ אלג’זירה ולנציגי אגודת העיתונאים לנכוח במקום בעת החקירה. לבסוף הוחלט להגיש נגדה כתב אישום חמור על שתי עבירות, והיא עלולה להיכנס לכלא. אישום ראשון: “צילום שמטרתו פגיעה באינטרסים לאומיים של המדינה”. אישום שני: “אחזקה והעברת תמונות וחומר עיתונאי המנוגדים לאמת, תוך מצג שקר של המציאות במדינה”.
להגנתה טענה הכתבת כי קיבלה את כל האישורים לפני תחילת הצילומים. היא שוחררה בערבות של עשרת אלפים לירות מצריות (1,750 דולר), אך היא תועמד לדין.
מה משמעות הצעד ההפגנתי הזה? מדובר ביצירת הרתעה מצד הממשלה במצרים כנגד התיקשורת הערבית. כיוון שמתכוונים לפתוח שם במהלכים גדולים נגד מתנגדי השלטון משמאל ומימין, דהיינו הנאצריסטים והאיסלאמיים, מצא מישהו שם להרתיע את התקשורת הערבית. ראו מה קרה לגברת טהא, ותיזהרו.
אין ספק שמצרים החליטה למחוק את הבזיונות שספג הנשיא מובארק בשנה האחרונה לאחר הבחירות האחרונות מצד ארגונים כמו “כיפאיה!” (די!”) שהתנגדו לו בחריפות משמאל, או מצד “האחים המוסלמים”, שהתנגדו מימין. דמוקרטיה אולי לא תהיה במצרים, רומז הנשיא חוסני מובארק, אך היציבות ששררה אצלו תמיד – אולי תשוב.